7 savjeta za prirodnu zaštitu od komaraca i krpelja koji djeluju

Kako se prirodno zaštititi od komaraca i krpelja - BIOVITALIS

Ljeto je tu, čeka odmah iza ugla. Nažalost, tamo čekaju i dosadni komarci i krpelji. To ne znači da morate izbjegavati izlazak iz svog doma, samo trebate malo planirati unaprijed. Imamo sedam kratkih savjeta koji će svima olakšati boravak na otvorenom (ali i kod kuće) i smanjiti broj ugriza komaraca i krpelja.

Savjet broj 1: Ne dajte komarcima da se udomaće

Ako živite u kući s dvorištem, problem s komarcima možete vrlo jednostavno umanjiti ako je dvorište čisto. Redovita košnja trave i izbacivanje posudica u kojima se nakuplja kišnica učinit će veliku razliku. Komarci vole vlažna područja, zato ih i ima najviše u blizini bara, jezera i rijeka. 

Savjet broj 2: Otežajte komarcima ulazak u svoj dom

Nema gorega nego kada usred noći čujete dosadno bzzzzkanje kraj uha, iako ste sto posto sigurni da su prozori zatvoreni. Maleni komarci mogu se provući i kroz najsitnije rupe. Pokušajte ih pronaći i zatvoriti, a na prozore i balkonska vrata dodati mrežice.

Savjet broj 3: Upoznajte biljke koje odbijaju insekte

Komarci i drugi insekti ne nekoliko biljaka intenzivnog mirisa.

Postoje biljke koje prirodno odbijaju kukce

Ružmarin, bosiljak, lavanda, limunska trava, neven, menta, melisa i citronela su samo neke od biljaka koje možete posaditi u svom vrtu ili postaviti na terasu za dom bez komaraca. Lavanda može preživjeti u teglama i odlično izgleda na balkonu. 

Savjet broj 4: Komarci vole slatke mirise

I preporučujemo da ih izbjegavate ako ne želite da te oni napadaju. Slatkim mirisi parfema i mirisnih losiona za tijelo magnet su za ove leteće insekte, naročito kada se radi o klincima. Birajte proizvode s neutralnim mirisima ili mirisima koji ih odbijaju kao što su ružmarin, bosiljak, lavanda, limunska trava i drugi.

Savjet broj 5: Birajte svijetlu odjeću kada ste vani

Komarci i drugi insekti lakše vide tamne boje. Tamno zeleno lišće i tamna odjeća njihov su signal za hranu. To znači da će vas manje napadati ako nosite svijetle, lagane odjevne predmete. Uostalom, ljeto je stvoreno za lagane bijele lanene košulje i haljine.

Savjet broj 6: Kukci su najaktivniji u zoru i sumrak

Komarci su najaktivniji u sumrak i zoru, pa pokušajte smanjiti izlaganje otvorenom prostoru rano ujutro i navečer. Ako ipak morate biti vani, olakšajte si svijetlom odjećom i repelentom po izboru. On će vas nekoliko sati štititi od komaraca i krpelja.

Savjet broj 7: Birajte prirodne repelente

Postoje mnogi prirodni sastojci koji odbijaju komarce i krpelje. Eterična ulja limunskog eukaliptusa, čajevca i lavande su samo neki od njih. Pronađite omiljeni prirodni repelent bez štetnih sastojka i zaštitite se prije izlaska u prirodu. 

Biovitalis blog komarci krpelji set

Nadamo se da ćete ovog ljeta izbjeći bolne susrete s komarcima i krpeljima. Ako se to ipak dogodi, ne zaboravite očistiti ubod komarca i olakšati si kremama ili stikovima protiv svrbeža. S krpeljima samo oprezno - pokušajte ga nježno odstraniti s kože i pratiti tragove na koži. Ako prijetite išta sumnjivo; osip, povišenu temperaturu ili bolove u mišićima, što prije se javite liječniku.

Uživajte u ljetu bez uboda komaraca i krpelja i pronađite svoj zaštitni sprej

OVDJE

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.
Ponosna mama Dore, Vide, Lade i Adama :)

Share with friends

Join Biovitalis family! Get news, special offers and practical tips.

By submitting this email, you agree to the Terms of use of this web site.

This page uses Cookies to provide a better user experience.

OK