Zašto su mala djeca sklona zatvoru (opstipaciji)?

Zašto su mala djeca sklona zatvoru (opstipaciji)?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Zatvor ili opstipacija je neredovito i vremenski rijetko pražnjenje crijeva. Ponekad stolica kod djece može izostati 4 ili više od 4 dana. Takva stolica je tvrda, suha i često veoma teško izlazi iz debelog crijeva prilikom čega je pražnjenje popraćeno bolovima u trbuhu, pojavom krvi te bolovima prilikom defekacije. Zbog bolova koje je dijete već ranije iskusilo prilikom otežanog pražnjenja crijeva, djeca često svjesno zadržavaju stolicu kako ponovno ne bi osjetila neugodu i bol, čime stolica postaje sve tvrđa i oštrija. Zadržavanje stolice kod neke djece može dovesti do odbijanja hrane, nadutosti, bolova u trbuhu, a ponekad i do povišene tjelesne temperature.

Opstipacija kod djece uzorkovana je organskim ili funkcijskim razlozima. Organski razlozi izostanka stolice ili pražnjenje crijeva popraćeno bolovima uzorkovano je nekom bolešću odnosno patološkim poremećajem (alergija na kravlje mlijeko, celijakija, cerebralna paraliza, prirođene anomalije anusa ili rektuma...). Funkcijskim razlozima smatra se sve što nema objektivnog patološkog razloga.

Funkcijski razlozi opstipacije su sljedeći: nepravilna prehrana, promjene u prehrani, stresni događaj, bolni doživljaj vezan uz pražnjenje crijeva, pritisak kod odvikavanja od pelena, neoptimalni uvjeti za defekaciju.

Najčešći razlog opstipacije kod djece je funkcijske prirode. Pojedina razdoblja života i okolnosti tipični su za pojavu zatvora u djece. U dojenačkoj dobi prilikom uvođenja krute hrane u prehranu, uvođenjem namirnica koje stvrdnjavaju stolicu, stolica postaje neredovita. Stres kod djece povećava se kretanjem djece u jaslice/vrtić što pokreće probleme s probavom. Djeca u školskoj dobi izbjegavaju pražnjenje crijeva zbog neoptimalnih uvjeta i izbirljivosti te neadekvatne prehrane. Svi navedeni razlozi s vremenom dovode do gubitka osjetnih funkcija i tonusa završnog debelog crijeva što rezultira gubljenjem sposobnosti istiskivanja stolice i fekalne inkontinencije. Kako do toga ne bi došlo potrebno je aktivno pristupiti problemu te početi primjenjivati terapiju za normalizaciju defekacije.

Kod djece se primjenjuju tekući dodaci prehrani koji se uzimaju na usta i omekšavaju stolicu, a pripadaju osmotskim laksativima (laktuloza). Osmotski laksativi posebice su pogodni za djecu iz razloga jer ne uzrokuju navikavanje.

Važno je poticati djecu na dostatan unos tekućine i konzumaciju prehrambenih vlakana.

Biolaks je tekući dodatak prehrani koji je učinkovit i pouzdan kod opstipacije (zatvora). Sadrži laktulozu, učinkovit laksativ koji ne izaziva navikavanje te doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Siguran je za primjenu kroz duži period kod djece već od navršene prve godine života te odraslih. Blag je i ne uzrokuje grčeve.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK