Vitamini i minerali kao dodatak prehrani za djecu

Vitamini i minerali kao dodatak prehrani za djecu

Trebaju li zdrava djeca uzimati vitamine i minerale?

Na pitanje trebaju li zdravoj djeci vitamini i minerali kako dodatak prehrani, nije teško odgovoriti.
Ukoliko se iz nekog razloga djetetu ne može osigurati svakodnevno uravnotežena prehrana, vitamini i minerali se djetetu moraju osigurati kroz multivitaminske dodatke prehrani. Pritom je važno obratiti pozornost na udio pojedinog vitamina/minerala u dnevnoj dozi (% PU-preporučeni unos). Što je udio veći, proizvod je kvalitetniji jer se zadovoljava kompletna potreba djeteta. Uravnotežena prehrana je ključna za djetetov razvoj, kako bi njegov organizam dobio potrebne makro i mikronutrijente.

 • Rast i razvoj kostiju,
 • razvoj vida,
 • kognitivna funkcija,
 • mentalne performanse,
 • funkcija imunološkog sustava

samo su neki od razloga zašto roditelj mora brinuti o opskrbi djeteta vitaminima A, B kompleksa, C, D i E te mineralima željezom i cinkom.

Danas kada je kroz čitavu godinu dostupno najrazličitije voće i povrće iz svih dijelova svijeta, djeca se najčešće hrane nezdravo. Nerijetko se dogodi da u danu ne pojedu niti jedan zdravi obrok, a kamoli nužnih pet. Posljedica je to užurbanog načina života kojeg vodimo mi, roditelji, a često i djeca. Glad utažimo proizvodom iz pekare, brzom ili prerađenom hranom, što nam trenutno daje energiju ali ostajemo zakinuti za tako važne vitamine i minerale.

Roditelji često muku muče s djecom koja su izbirljiva oko hrane i imaju jednoličan ograničen jelovnik. Loš apetit kod djece nije rijetkost, a za posljedicu ima oskudne i nekvalitetne obroke deficitarne makro i mikronutrijentima. Vegetarijanski način prehrane se također sve češće susreće kod djece čiji su roditelji vegetarijanci. Sve su to slučajevi u kojima djeca ne dobivaju prijeko potrebne vitamine i minerale.

Željezo je ključan mineral koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te normalnoj kognitivnoj funkciji. Najbogatiji izvor željeza su crveno meso te zeleno lisnato povrće. A upravo su to namirnice koje mnoga djeca ne vole. Razina željeza u krvi te djece može pasti ispod donje granice što za posljedicu može imati manjak energije i koncentracije, iscrpljenost, umor.

Multivitamin 100 % sadrži:

 • 100% preporučenog dnevnog unosa:
 • vitamina A, B, C, D i E
 • željeza i cinka
 • samo jednom dnevno
 • bez šećera, bojila i aroma
 • s prirodnim sokom jabuke

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK