Virusne bradavice - Saznajte što su, zašto nastaju i kako ih se riješiti

Virusne bradavice - Saznajte što su, zašto nastaju i kako ih se riješiti

Što su virusne bradavice i zašto nastaju?

Virusne bradavice su česte i u dječjoj i u odrasloj dobi. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, na koži ili sluznici. Radi se o zaraznoj virusnoj bolesti kože. Uzročnici virusnih bradavica su humani papiloma virusi (HPV) kojih ima stotinjak tipova. Ovisno o tipu HPV-a, razlikuju se različite vrste bradavica. Najčešći oblik su obične bradavice (verrucae vulgares). Postoje i zaravnjene, končaste bradavice, kondilomi...

Obične bradavice su hemisferične izrasline boje kože, na početku glatke, a postepeno postaju hrapave. Najčešće narastu na gornjoj strani šake i prstima. Ukoliko narastu na stopalima (verrucae plantares), izgledaju kao ravno zadebljanje (zbog pritiska) i lako se mogu zamijeniti s kurjim okom ili natiskom. Nedvojbena dijagnoza se može postaviti na temelju crnih točkica u samom središtu bradavice. Radi se o popucalim kapilarama u tkivu bradavice.

Kako spriječiti širenje bradavica?

Bradavice su zarazna kožna bolest, što znači da se vrlo lako prenose s jednog mjesta na koži/sluznici na drugo mjesto. Također se lako prenose na druge ljude izravnim dodirom ili pak preko zaraženih površina ili predmeta. Ukoliko je imunitet oslabljen, koža upaljena, oštećena ili suha, veća je vjerojatnost da će doći do zaraze HPV virusom i rasta bradavice. Pojačano znojenje, hodanje bez obuće po vlažnim podovima (bazen, sauna) također mogu pridonijeti rastu bradavica na stopalima.

Kako bi se spriječilo širenje bradavica u obitelji, potrebno je izbjegavati korištenje zajedničkih ručnika, odjeće i obuće. S obzirom da se bradavice šire izravnim kontaktom, najsigurnija metoda sprječavanja širenja jest da se bradavica prekrije flasterom.

Bradavice na rukama i dijelovima tijela na kojima nema pritiska su bezbolne i bez simptoma. Bol mogu uzrokovati bradavice na stopalima, na koje se hodanjem čini pritisak. Međutim, s estetskog stajališta bradavice mogu biti vrlo neugodne i želimo ih se riješiti na što brži, jednostavniji i bezbolniji način.

Inovativna formulacija Medne Rose sadrži učinkovite omjere jabučnog octa, meda i ekstrakata nevena i hrasta. Uklanjanje bradavica je sigurno, bezbolno i učinkovito. Svakodnevnim premazivanjem Mednom Rosom bradavica se suši i ljušti te ubrzo nestaje zajedno s korijenom

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.
Ponosna mama Dore, Vide, Lade i Adama :)

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 15% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 15% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK