Upotreba kortikosteroida kod atopijskog dermatitisa

Upotreba kortikosteroida kod atopijskog dermatitisa

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Atopijski dermatitis je kronična dugotrajna upala kože koja nažalost pogađa sve više djece od prvog dana života. Osim kod djece, javlja se kod i mladih ljudi, no može se nastaviti i u starijoj dobi. Često se pojavljuje i uz druge bolesti kao što su astma te alergije popraćene visokom temperaturom. Djeca su posebice u ranijoj dobi podložna alergijama na hranu te osjetljiva na deterdžente, sapune ili omekšivače. Alergije na hranu dijete često preraste, no ponekad zbog posljedica uzrokovanih upravo alergijom na hranu, koža ostaje suha i osjetljiva. Upotrebom pak nadražujućih sredstava mogu se dodatno pogoršati simptomi suhe kože sklone atopiji.

Simptomi oboljelih od atopijskog dermatitisa razlikuju se od pojedinca do pojedinca.

Najčešći simptomi koji se javljaju kod atopijskog dermatitisa su suha koža koja svrbi, kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama.

Najgori od navedenih simptoma je koža koja svrbi uslijed čega se stanje dodatno pogoršava češanjem i trljanjem. Češanje i trljanje suhe kože pogoršava već postojeću upalu.

Kod ove bolesti razlikujemo fazu pogoršanja (plamteći ili egzacerbacijski period) nakon koje slijedi faza remisije. U fazi remisije koža se popravlja ili potpuno čisti. Cilj liječenja je smanjiti i ukloniti simptome te izbjegavati bilo što što potencira pojačavanje bolesti, odnosno pogoršavanje simptoma. Ponekad niti izbjegavanje nadražujućih sredstava (hrana, deterdženti, promjena temperature, stres) ne utječe na smanjenje simptoma, tako da se u najtežim slučajevima propisuju kortikosteroidi od strane liječnika kako bi se upala smanjila.

Kortikosteroidi (poput hidrokortizona) učinkoviti su i djeluju brzo u ublažavanju svrbeža i upala. Međutim, imaju i negativnih strana. Dugotrajna uporaba može stanjiti kožu, a i nisu idealni za uporabu kod dojenčadi i djece.

Kako bi se upotreba kortikosteroida svela na najmanju moguću mjeru, kožu je potrebno svakodnevno hidratizirati kremama (emolijensima) i blagim sapunima pogodnima za njegu vrlo suhe kože. Redovitom i pravilnom upotrebom emolijensa obnavlja se oštećena koža, koži se vraća vlažnost i mekoća čime se produžuje faza remisije.

Emulzija za njegu vrlo suhe kože sklone atopiji učinkovita je prirodna krema koja pomaže u njezi takve zahtjevne kože. Emulzija vraća koži vlažnost, štiti je od isušivanja, umiruje kožu i intenzivno ju hrani. Primjena ove emulzije potpomaže obnovu barijere oštećene kože. Lako se upija, a primjenom emulzije 2 puta dnevno u kratkom vremenu korištenja postiže se blagotvoran učinak. Emulzija ne sadrži sintetske sastojke i potencijalne alergene te je pogodna za djecu od rođenja.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK