Učinkovito rješenje za zatvor u trudnoći

Učinkovito rješenje za zatvor u trudnoći

Zatvor ili opstipacija u trudnoći uobičajena je pojava koja je popraćena izostankom velike nužde ili otežanim pražnjenjem crijeva. U prvom tromjesečju zatvor je uzrokovan hormonalnim promjenama, odnosno povećanje razine hormona progesterona (jedan od hormona trudnoće) usporava rad cijelog probavnog sustava. U kasnijim mjesecima trudnoće, maternica pak pritišće crijeva zbog čega je otežano putovanje hrane kroz debelo crijevo. Zbog sporijeg prolaska hrane i tekućine do crijeva, apsorpcija vode iz crijeva veća je u trudnoći. Uslijed nedovoljne količine vode u crijevima i otežane peristaltike crijeva stolica je tvrđa, a pražnjenje crijeva otežano i bolno.

Tijekom trudnoće važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Zatvor možemo spriječiti ili ublažiti hranom bogatom vlaknima, konzumacijom svježeg voća i povrća te povećanim unosom tekućine.

Ukoliko povećamo unos tekućine i hrane bogate vlaknima, vlakna prolaskom kroz crijevo upijaju više tekućine te fekalna masa prolazi brže i lakše prema rektalnom području. Kako biste potaknuli rad crijeva svakodnevno se krećite u skladu s mogućnostima. Kretanjem tijela, pokrećemo i vlastita crijeva. Kada osjetite potrebu za pražnjenjem crijeva, nastojte ne odgađati odlazak na zahod. Svjesnim otklonom pražnjenja crijeva uljenjujemo mišiće koji su zaduženi za pražnjenje crijeva i zatvor se može samo dodatno pogoršati.

Naprezanje uslijed pražnjenja crijeva može dovesti do pojave sukrvice ili čak oskudnog krvarenja. Dodatna neugodna pojava u trudnoći pogoršanje je stanja hemoroida (natečene vene u rektalnom području) koji nestaju nakon poroda.

Zadržavanje stolice u tijelu izrazito je loše jer toksini ulaze u krvotok i štetno djeluju na majku i nerođeno dijete.

Učinkovito rješenje u slučaju zatvora odnosno opstipacije u trudnoći konzumacija je dodataka prehrani za pražnjenje crijeva. Laksativi su tvari koje pomažu u olakšavanju simptoma zatvora (opstipacije), odnosno njihovom primjenom uspostavlja se normalan ritam stolice. Prilikom odabira učinkovitog laksativa svakako treba voditi računa da je on primjeren za trudnice. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Biolaks je učinkovit, pouzdan i blag tekući dodatak prehrani koji doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Siguran je za primjenu kod trudnica i dojilja. U svom sastavu sadrži osmotski laksativ, laktulozu i koncentrirani sok kruške. Laktuloza ne uzrokuje navikavanje kroz dulji period uzimanja. Biolaks se najčešće uzima jednom na dan, primjerice ujutro uz doručak razrijeđen u čaši vode. Laksativni učinak može nastupiti već nekoliko sati nakon primjene, ali je obično potrebno 24-48 sati da Biolaks počne djelovati.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK