U kakvoj su vezi atopijski dermatitis i imunitet?

U kakvoj su vezi atopijski dermatitis i imunitet?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Atopijski dermatitis pogađa sve veći broj dojenčadi i male djece. Razlikuju se stupnjevi zahvaćenosti kože, ali svima su zajednički crvenilo, suhoća, zategnutost i svrbež.

Najvažniji korak u pravilnoj njezi kože s atopijskim dermatitisom je redovito nanošenje emolijensa na kožu. Emolijensi su kreme (emulzije) koje zahvaljujući tipu i sastavu obnavljaju hidrolipidnu barijeru kože. Na taj način sprečavaju pojačani gubitak vode iz kože te ulazak alergena, mikroorganizama i drugih nepoželjnih tvari u kožu.

Ne odgovara svakoj koži svaki emolijens prisutan na tržištu. Često je potrebno isprobati čak nekoliko dostupnih proizvoda prije nego što se pronađe odgovarajući, a to je onaj nakon čijeg nanošenja koža djeluje zaštićeno i zdravo, a dijete se ne žali na svrbež.

Kako bi se potraga za odgovarajućom kremom skratila, poželjno je obratiti pozornost na sastave krema

Sintetski sastojci, kozmetički mirisi, parafinsko ulje, vazelin i ostali sastojci koji nisu prirodni mogu djelovati iritirajuće na kožu s atopijskim dermatitisom te čak i pogoršati stanje kože. Važno je da krema sadrži prirodna ulja čije su sastavnice srodne onima koje se nalaze u hidrolipidnom sloju kože koji je potrebno obnoviti.

Ukoliko izostane redovito nanošenje emolijensa, koža se sve više isušuje i postoji opasnost da se pojavi raspucanost. Također, koža bez emolijensa svrbi, pa ju djeca često češu do nastanka rana. Rane na koži opasne su zbog mogućnosti ulaska mikroorganizama i posljedične infekcije. Imunitet je upravo u takvim situacijama obrana organizma. Jačanjem imunološkog sustava osiguravamo brže cijeljenje kože i sprečavamo razvoj infekcije i potrebu za antibiotikom.

BIOVITALIS Emulzija za njegu vrlo suhe kože sklone atopiji sadrži hladno tiještena ulja i prirodne sastojke. Ne sadrži parabene, alergene, parafinsko ulje, silikone ili vazelin. Ispitivanje učinkovitosti je dokazalo poboljšanje stanja kože kod 93% djece. Primjenjiva je od prvog dana života.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK