Treba li njegovati kožu nakon tuširanja

Treba li njegovati kožu nakon tuširanja

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Koža je naš najveći organ i kao takva izložena je svakodnevnim vanjskim čimbenicima. Ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Djeluje kao prva crta obrane tijela od štetnih bakterija i virusa. Zdrava koža održava ravnotežu tekućina i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Kada je prirodna barijera kože oštećena ili poremećena iz bilo kojeg razloga, njezina zaštitna funkcija i zdrav izgled su ugroženi.

Koža gubi vlažnost i elastičnost te može izgledati suho, ispucano i grubo.

Zbog oštećenja, koža postaje osjetljivija na vanjske utjecaje (temperaturne promjene i sunce) te sklona zarazama. Zaražena koža posebice može biti upaljena prilikom aktivacije imunološkog sustava u pokušaju obnavljanja oštećene barijere kože i liječenja infekcije. U slučaju atopijskog dermatitisa kožu je potrebno tretirati ciljanim preparatima kako bi se pripomoglo obnavljanju prirodne barijere kože te spriječio začarani krug svrbeža i daljnje infekcije.

Preporuča se izbjegavati tuširanje i umivanje vrućom vodom, jer vruća voda dodatno narušava hidrolipidni zaštitni sloj kože koji održava prirodnu ravnotežu vlage.

Svakako izbjegavajte proizvode za tuširanje koji dodatno isušuju kožu, odnosno proizvode koji sadrže alkohol te one na bazi sapuna.

Nakon tuširanja kožu nahranite biljnim uljima kako bi spriječili gubitak vlažnosti. Hidratantnim kremama za tijelo i lice dubinski nahranite vašu kožu i učinite je glatkom. Kožu je potrebno svakodnevno zaštititi od isušivanja te je redovito hidratizirati nakon tuširanja.

Fluid za pranje vrlo suhe kože sklone atopiji nježno čisti kožu bez isušivanja. Ostavlja kožu umirenom, nježnom i mekom. Nakon pranja preporuča se nanijeti kremu bogate teksture sastavljene od prirodnih sastojaka bez dodatka agresivnih komponenata koji dodatno isušuju kožu. Hranjivi maslac za njegu suhe kože dubinski hrani i vlaži kožu bogatim prirodnim sastojcima. Kožu čini blistavom i svilenkastom svakodnevnom primjenom nakon tuširanja.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK