Treba li moje dijete uzimati multivitaminski pripravak?

Treba li moje dijete uzimati multivitaminski pripravak?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Mediji nas bombardiraju reklamama raznih multivitaminskih pripravaka za djecu. Sirupi, gumeni bomboni, lizalice s vitaminima… No, ima li potrebe zdravom djetetu davati takve proizvode, odnosno koja djeca mogu imati korist od njih?

Dijete koje konzumira uravnoteženu prehranu (meso/riba, povrće, voće) dobiva optimalne količine potrebnih mikro- i makronutrijenata i nema potrebe za vitaminima i mineralima u obliku dodataka prehrani. Međutim, velik je broj djece koja se, iz raznih razloga, ne hrane uravnoteženo. Roditelji nemaju mogućnost osigurati im radnim danima obroke koji bi sadržavali svježe povrće ili pak nemaju kontrolu nad njihovim vrtićkim/školskim obrocima. Mnoga su djeca izbirljiva i često izbjegavaju povrće i/ili voće i imaju ograničen jelovnik. Ili pak nemaju apetit pa ne unose potrebnu količinu hrane. Djeca koja su iz zdravstvenih razloga na restriktivnim dijetama također moraju dodatno unositi vitamine i minerale. Brza i prerađena hrana zadovolji djetetove energetske potrebe, ali mu ne osigura kvalitetne hranjive tvari.

Multivitaminski proizvodi mogu djetetu osigurati prijeko potrebne vitamine.

Vitamini nisu važni samo za jačanje imuniteta, kako se to često pogrešno smatra. Svi su sustavi u organizmu ovisni o vitaminima i mineralima. Vitamin A primjerice doprinosi održavanju normalnog vida, vitamin D i cink su važni za održavanje normalnih kostiju. Vitamini B skupine i željezo smanjuju umor i iscrpljenost te doprinose normalnoj kognitivnoj funkciji. Svaki od vitamina i minerala ima svoj zadatak u organizmu i manjak bilo kojeg od njih može izazvati poremećaj ili čak bolest.

BIOVITALIS 100% Multivitamin jedinstven je proizvod na tržištu jer u dnevnoj dozi osigurava 100% potrebe 12 vitamina (A, B kompleks, C, D i E), željeza i cinka. Uzima se samo jednom dnevno, a zbog voćnog okusa djeca ga rado piju. Sadržaj bočice je dostatan za 20 dana primjene.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK