Suhi kašalj kod djece

Suhi kašalj kod djece

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Roditelji ne vole čuti kašalj kod svoje djece. U nama uvijek postoji strah je li taj kašalj možda simptom bronhitisa ili pak upale pluća. No, najčešće se ipak radi o simptomu koji prati većinu bezopasnih virusnih infekcija dišnog sustava. Kod manje djece je uobičajeno i nekoliko infekcija dišnog sustava u sezoni jesen/zima, izazvanih virusima. Kašalj je jedan od najčešćih razloga posjeta ljekarni, a statistički je peti najčešći simptom zbog kojeg posjećujemo liječnika.

Uvijek je važno utvrditi uzrok kašlja i ovisno o njemu započeti s liječenjem. Roditelji s višegodišnjim iskustvom s lakoćom će ustanoviti radi li se o kašlju koji prati bezazlenu virozu. Ukoliko je kašalj ovaj put drugačiji ili pak traje duže od uobičajenog, preporuka je da dijete pregleda liječnik kako bi se eliminirala ozbiljnija bolest kao uzrok.

Kod suhog kašlja uobičajeno se ne stvara sluz. Sluznica dišnih putova je isušena, receptori su sve nadraženiji i dijete ima učestalu potrebu za kašljem. Ne dolazi do iskašljavanja. Suhi kašalj je vrlo naporan i vrlo često remeti san djeteta. Ukoliko kašalj potraje, dijete postaje iscrpljeno, javlja se umor, gubitak apetita i pad imuniteta. Često se kao posljedica stalnog nadraživanja javi i grlobolja.

Kako liječiti suhi kašalj?

Suhi kašalj se liječi lijekovima koji se nazivaju antitusici. Oni mogu djelovati lokalno, oblažući sluznicu dišnih putova ili centralno sprečavajući refleks kašlja. Prirodno rješenje kod suhog kašlja su ljekovite biljke koje sadrže sluzi, kao što je korijen bijelog sljeza (Althaea officinalis). Korijen je bogat sluzima, koje oblažu isušenu sluznicu i umiruju suhi nadražujući kašalj. Djeluje također protuupalno.

Poželjno je da djetetu nudite što više tople tekućine koja će umirivati i vlažiti nadraženu sluznicu. Zrak u prostoru u kojem dijete boravi i spava ne smije biti suh. Možete ga ovlažiti ovlaživačima zraka na struju ili pak posudama s vodom postavljenim na radijatore.

BIOVITALIS Bijeli Sljez PLUS sadrži visoke doze suhih ekstrakata korijena bijelog sljeza i islandskog lišaja koji umiruju suhi kašalj. Sadrži i vitamin C koji jača oslabljeni imunitet. Sirup se preporuča za djecu od 1. godine života.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK