Suhi ili produktivni kašalj?

Suhi ili produktivni kašalj?

Kašalj sam po sebi nije bolest već simptom

Kašalj je jedan od najčešćih razloga posjeta ljekarni, a statistički je peti najčešći simptom posjete liječniku. Definira se kao eksplozivan i iznenadan izdisaj koji teži odstraniti tvari iz dišnih putova.

Kašalj sam po sebi nije bolest već simptom koji najčešće izazivaju infekcije dišnih organa zatim suh i zadimljen zrak, kemijska isparavanja, sluz iz nosa koje se spusti u grlo, alergija ili neke druge bolesti.

Prema duljini trajanja klasificiramo ga kao akutan ako traje kraće od tri tjedna, subakutan ako traje tri do osam tjedana i kao kroničan ako traje dulje od osam tjedana.

Suhi ili produktivni kašalj

Razlikujemo dvije vrste kašlja, suhi i produktivni. Osnovna razlika među njima je prisutnost sluzi. Kod suhog kašlja uobičajeno se ne stvara sluz. Sluznica dišnih putova se isušuje, receptori su sve nadraženiji i osoba ima učestalu potrebu za kašljem, bez iskašljavanja. Suhi kašalj je vrlo naporan i vrlo često remeti san.

Kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog stvaranja sluzi, koju je često teško iskašljati.

Suhi kašalj može postati produktivan jer isušena sluznica, oštećena učestalim kašljanjem počinje proizvoditi sluz.

Prije svega, važno je utvrditi i eliminirati uzrok kašlja. Ukoliko nam uzrok nije poznat, kašalj se može liječiti simptomatski. Liječenje je poželjno jer kašalj pokretanjem mnogih mišića (prsni koš, trbušni mišići, ošit) umara pacijenta, troši energiju i kisik potrebne za rad drugih organa, remeti san, smanjuje apetit i imunitet.

Ako je kašalj posljedica upale dišnog sustava, potrebno je zaključiti je li posrijedi bakterijska ili virusna infekcija. U zaključku može pomoći boja iskašljaja. Žućkasti ili zelenkasti iskašljaj obično ukazuje na bakterijsku infekciju, te je u tom slučaju nužan antibiotik. U slučaju virusne infekcije sekret je obično proziran te antibiotik nije potreban.

Važno je prepoznati radi li se o suhom ili produktivnom kašlju, jer s obzirom na njihov različit mehanizam, različito je i njihovo liječenje.

Produktivni kašalj

Produktivan kašalj se liječi ekspektoransima, koji smanjuju viskoznost sekreta i olakšavaju iskašljavanje. Najboljim prirodnim ekspektoransom smatra se korijen jaglaca (Primula veris). Zbog visokog sadržaja saponina, koji podražuju bronhijalne žlijezde na pojačanu sekraciju, razrjeđuje gustu sluz i potiče njezino izlučivanje.

Suhi kašalj

Kod suhog kašlja pogodni su antitusici, koji mogu djelovati lokalno, oblažući sluznicu ili centralno sprečavajući refleks kašlja. Prirodno rješenje kod suhog kašlja je korijen bijelog sljeza (Althaea officinalis). Korijen je bogat sluzima, koje oblažu isušenu sluznicu i umiruju suhi nadražujući kašalj. Djeluje također protuupalno.

Kod obje vrsta kašlja preporučljivo je piti mnogo tople tekućine, koja će razrjeđujući sluz olakšati iskašljavanje, a vlažeći sluznicu umiriti suhi kašalj.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK