Što kada dijete ne želi jesti

Što kada dijete ne želi jesti

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Mala djeca često između prve i pete godine života pate od pomanjkanja apetita, čime zadaju svakodnevne brige i „noćne more“ roditeljima. Razlozi slabijeg apetita mogu biti različiti, od anemije, početka akutnih bolesti, kroničnih probavnih smetnji ili pak mogu biti nevezani uz bilo kakve bolesti.

Tijekom rasta i razvoja, dijete prolazi kroz različite faze odrastanja, fizičke i kognitivne. Za zdravo odrastanje uravnotežena i raznovrsna prehrana je od nužnog značenja za pravilan napredak djeteta. Tokom tog razdoblja djeca često odbijaju namirnice koje su prije voljeli te traže nešto drugo ili uporno preskaču obroke te apetit postaje sve lošiji. Roditelji često u panici pribjegavaju djeci ponuditi nezdravu (brzu) hranu kako bi barem nešto pojeli.

Djetetu je potrebno ograničiti unos grickalica te namirnica bogatih šećerom s naglaskom posebice na gazirana pića neposredno između obroka ili prije obroka.

Djeca ne vole jesti količinski puno i tešku hranu, stoga su najpogodnije zdrave namirnice u manjim količinama. Djecu je poželjno zainteresirati za obrok šarenom i privlačnom kuhanom hranom te primjerice šarenim posuđem. Uključivanje djece u proces pripremanja hrane može biti zabavno te pridonijeti većem unosu obroka. Zajednički obroci s obitelji uvijek pridonose boljem apetitu djece. Tjelesna aktivnost djece te boravak na svježem zraku povećat će djetetovu potrebu za energijom, a samim time i za hranom.

Kada je gubitak apetita dugoročan te kada krene uzrokovati probleme kao recimo gubitak težine, potrebno je reagirati i obratiti se liječniku kako bi se isključila pojava bolesti.

Svaki roditelj pomoć može potražiti u provjerenim prirodnim dodacima prehrani za poboljšanje apetita koji u svom sastavu sadrže biljne i vitaminske sastojke. Posebice se djelotvorni ekstrakti gorkih biljaka maslačka te sirištare koji pospješuju apetit te djeluju pozitivno na probavni sustav.

Apetit forte je tekući dodatak prehrani koji sadrži prirodne ekstrakte maslačka, matičnjaka i sirištare. Preporuča se djeci sa smanjenim apetitom. Gorčina biljnih ekstrakata ublažena je prirodnim koncentratom jabuke zbog čega je proizvod ugodnog okusa prihvatljivog djeci. Učinak je primjetan već nakon prve primjene, a uzima se pola sata prije obroka. Poticanje apetita dodacima prehrani ne preporuča se bez prekida duže od 3 tjedna.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK