Što kada dijete ima zatvor (opstipaciju)?

Što kada dijete ima zatvor (opstipaciju)?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Svatko od nas roditelja susreo se sa zatvorom (opstipacijom) kod djeteta barem jednom. Zatvor je za dijete bilo koje dobi vrlo neugodno iskustvo. Prate ga bol u trbuhu, nadutost i vjetrovi. Pokušaj pražnjenja crijeva najčešće je bolan, zbog čega dijete odbija odlazak na zahod i čitava se situacija pogoršava. Uzroci zatvora kod djece najčešće su hrana siromašna prehrambenim vlaknima, nedovoljno unošenje tekućine, premalo tjelesne aktivnosti, a vrlo često je zatvor i psihosomatskog karaktera (promjena rutine, odvikavanje od pelena…).

Davanje laksativa djetetu, uz povećan unos tekućine, brzo će rezultirati pražnjenjem crijeva i olakšavanjem neugode kod djeteta. Kod odabira laksativa, potrebno je voditi računa da se odabere onaj koji će biti blag, odnosno neće izazvati grčeve kod djeteta.

Laktuloza je odličan izbor jer, osim što ne uzrokuje grčeve, ne izaziva navikavanje. Zbog toga ju roditelj može bez straha davati djetetu i kroz duži period.

Što je laktuloza i kako djeluje? Laktuloza je šećer, disaharid. Ne apsorbira se u debelom crijevu, već veže na sebe vodu i elektrolite. Tako povećava volumen stolice, čini ju mekšom i potakne pražnjenje crijeva.

Laktuloza je dokazano učinkovit i pouzdan laksativ, primjenjiv i kod djece i kod odraslih. Laktuloza ima i dodatno prebiotsko djelovanje. To znači da potiče rast korisnih bakterija u debelom crijevu, što doprinosi redovitoj probavi.

Uz povećan unos tekućine, a najbolji izbor je voda, u slučaju zatvora preporučljivo je konzumiranje voća bogatog vlaknima. Bobičasto voće i kruška bogat su izvor prehrambenih vlakana, osobito pektina. Dvije kruške dnevno zadovoljit će potrebu za biljnim vlaknima.

BIOVITALIS Biolaks, tekući je dodatak prehrani za olakšano pražnjenje crijeva. Sadrži laktulozu, učinkovit laksativ, i koncentrirani sok kruške. Primjenjiv je za djecu već od prve godine i odrasle. Blag je i ne uzrokuje grčeve. Ne izaziva navikavanje što ga čini sigurnim za primjenu kroz duži period. Primjenjuje se samo jednom dnevno, najbolje ujutro uz doručak, razrijeđen u čaši vode. Pogodan je i za trudnice i dojilje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK