S.O.S.! Što kada koža pocrveni prvi dan boravka na moru?

S.O.S.! Što kada koža pocrveni prvi dan boravka na moru?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Koliko puta vam se dogodilo da nakon povratka s plaže primijetite da vam je koža crvena? Zbog jakog sunca na plaži ne vidimo koliko nam je koža zapravo pocrvenila. Glavni krivac za crvenilo, odnosno opekline na koži su UVB (B-burning) sunčeve zrake.

Do pojave opeklina na koži dolazi kada provodimo previše vremena na suncu i ne koristimo adekvatnu zaštitu.

Pojava crvenila također ovisi i o tipu kože te intenzitetu UV zračenja. Osobe svijetlije puti će lakše zadobiti opekline od onih s tamnijom puti. Posebno osjetljiva skupina su mala djeca koju osim kremama sa zaštitnim faktorom treba zaštititi i odjećom. Tijekom sunčanja treba izbjegavati vrijeme kada su sunčeve zrake jake, odnosno period između 11 i 16 sati. Tijekom ljetnih vrućina držite se hlada što je više moguće. Čak i kada je oblačno lako možete pocrveniti, stoga se obavezno namažite kremom za sunčanje. Oštećenja kože koja su posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama manifestiraju se kao crvenilo, osjećaj žarenja, koža bolna na dodir, a čak je moguća pojava glavobolje, mučnine, slabosti i temperature. Kako bi ublažili posljedice prekomjernog sunčanja kožu obavezno nakon tuširanja počnite tretirati kozmetičkim proizvodima namijenjenim za opekline.

Sve dok koža ne zacijeli, trebali biste izbjegavati izlaganje suncu i piti dovoljno tekućine kako bi suzbili dehidraciju i gubitak vlage. Uz vodu se preporuča i konzumacija nezaslađenih čajeva.

Pri ljetnim vrućinama i opeklinama od sunca, organizmu će najviše odgovarati laganija prehrana, bogata voćem i povrćem, uz dodatak proteina. U slučaju guljenja kože, nemojte guliti oštećenu kožu jer se time otežava i produljuje obnova površinskog sloja kože. Bez obzira na crvenilo, kožu je potrebno njegovati svakodnevno.

S.O.S. Emulgel nakon sunčanja posebno je namijenjen smirivanju, hlađenju i obnavljanju opečene kože nakon sunčanja. Njegov inovativan sastav sadrži djelotvoran kompleks sastojaka koji intenzivno hidratiziraju i umiruju kožu te smanjuju crvenilo. Lagana tekstura ugodnog mirisa omogućuje nježno nanošenje. Pogodan je za djecu i odrasle.

Neugodne opekline od sunca mogu vam narušiti bezbrižno ljetovanje te imati dugoročne štetne posljedice za vašu kožu. Dokazano je da naša koža pamti svaku opeklinu još od djetinjstva. Mažite se, uživajte u suncu pametno i zadržite zdravu kožu!

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK