Prirodna pomoć kod virusnih bradavica

Prirodna pomoć kod virusnih bradavica

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Virusne bradavice su česta kožna bolest. Javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi, a pojavnost je veća kod manje djece, adolescenata te osoba oslabljenog imuniteta. Uzrokuju ih humani papiloma virusi (HPV) kojih ima stotinjak tipova. Ovisno o tipu HPV-a, razlikuju se različite vrste bradavica. Najčešći oblik su obične bradavice (verrucae vulgares). Postoje i zaravnjene, končaste bradavice, kondilomi... Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, na koži ili sluznici.

Virusne bradavice su benigne promjene na koži koje nastaju ulaskom virusa kroz oštećenja na koži. Virusi izazivaju prekomjerno množenje keratinocita i tako nastane bradavica - uglavnom okrugla nakupina, najčešće hrapave površine. Bradavice mogu spontano nestati nakon više mjeseci, do unutar dvije godine. Međutim, bradavice su zarazne i moguće je njihovo širenje po tijelu domaćina kao i širenje na druge ljude putem dodira ali i putem kontaminiranih predmeta (ručnici, podovi, odjeća…). Zbog toga je poželjno liječenje virusnih bradavica.

Liječenje virusnih bradavica

Liječenje virusnih bradavica ovisi o vrsti bradavice, koliko dugo je prisutna, te mjestu na kojem se nalazi. Neke od metoda liječenja kod dermatologa su: laserski tretman, kirurško odstranjivanje, odstranjivanje električnom iglom, kiretaža. Međutim, virusne bradavice uglavnom izvrsno reagiraju na liječenje biljnim pripravcima.

U liječenju virusnih bradavica koriste se biljke koje imaju antivirusno i keratolitičko djelovanje. Važno je upravo to sinergijsko djelovanje - antivirusnim djelovanjem zaustavlja se daljnje razmnožavanje virusa, a keratolitici će ljuštiti slojeve bradavice.

Kora hrasta (Quercus robur) se koristi od davnina zahvaljujući svojem antivirusnom djelovanju. U slučaju virusnih bradavica, djeluje na uzročnika, na humani papiloma virus.

Jabučni ocat je izvrstan keratolitik. Pospješuje ljuštenje i odstranjivanje stanica od kojih je sačinjena virusna bradavica.

BIOVITALIS Medna Rosa je tekućina koja sadrži učinkovite doze jabučnog octa, meda te ekstrakata nevena i hrasta. Uklanja virusne bradavice učinkovito, bezbolno i na prirodan način.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK