Ožiljci nakon operacije - kada ih početi mazati?

Ožiljci nakon operacije - kada ih početi mazati?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećenog ili ranjenog tkiva, a pojavljuje se nakon operacija, opeklina ili ozljeda. Oporavak kože nakon operacije dugotrajan je i individualan proces koji traje mjesecima. Tkivo zarasta skupljanjem i ispunjavanjem šivane kože. Početak zacjeljivanja tkiva izrazito je bitan period u kojem se može reagirati i pomoći koži da stvori gotovo nevidljiv ožiljak. Pravovremena njega ranjenog tkiva kremom za ožiljke pozitivno će utjecati na njegovu strukturu i vidljivost.

Vidljiva oštećenja kože često su popraćena neugodnim simptomima (crvenilo, oticanje, svrbež, zatezanje) koji mogu značajno utjecati na kvalitetu života i psihičko stanje pojedinca, posebice ako se nalaze na vidljivim područjima – na licu, vratu ili rukama.

Iako na oko izgledaju bezazleno, ožiljci mogu uvelike štetno utjecati na naše zdravlje. Zarastanje kože je prirodna i korisna reakcija našeg tijela, no ponekad fibrozna masa (tkivo koje sadrži vezivna vlakna) može uzrokovati velike probleme lokalno ili u nekom drugom dijelu tijela. Bez obzira što je ožiljak zarastao, u tkivima se može javiti osjećaj boli, tuposti te ograničenosti pokreta. Ožiljci uzrokuju i smanjenje cirkulacije što je čest problem velikog broja ljudi. Tek nakon urednog i potpunog zarastanja rane nužan je tretman ožiljka kremama koju su za to namijenjene.

Kreme za ožiljke pogodne su njezi ožiljka nakon što rana zacijeli. Imaju protuupalno djelovanje, omekšavaju kožu i zaglađuju ožiljke.

Potrebno ih je primjenjivati više puta dnevno kako bi područje ožiljka što češće i kontinuirano bilo hidratizirano. Kod novonastalih ožiljaka preporuča se primjena krema za ožiljke u trajanju minimalnom 3 mjeseca, dok je za starije ožiljke potrebno dulje vrijeme (najmanje 6 mjeseci) te više strpljenja.

Krema za kožu s ožiljcima je inovativna prirodna krema koja omekšava i zaglađuje površinu ožiljaka, čineći ih pritom diskretnima. Krema ima snažan regenerirajući i epitelizirajući učinak. Pažljivo odabrani prirodni sastojci poboljšavaju strukturu ožiljnog tkiva te smanjuju popratno crvenilo i svrbež. Oštećenu kožu nakon zacjeljivanja potrebno je tretirati kremom za kožu s ožiljcima 3-4 puta dnevno. Najbolji učinak postiže se upornom primjenom kreme čime se smanjuje vidljivost ožiljaka te koža pritom postaje obnovljena i elastična.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.
Ponosna mama Dore, Vide, Lade i Adama :)

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 15% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 15% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK