Opstipacija - posljedica sjedenja

Opstipacija - posljedica sjedenja

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Neredovita stolica te bolno i otežano pražnjenje crijeva nazivamo opstipacijom. Opstipacija ili zatvor vrlo je česti problem u današnjem društvu. Uz zatvor moguće je javljanje popratnih neugodnih i bolnih pojava kao što su grčevi, bol u trbuhu, pojavi krvi na stolici i drugo. Opstipacija se najčešće javlja kod starijih ljudi, bolesnika i trudnica.

Uzroci zbog kojih dolazi do opstipacije su različiti. Zatvor može biti posljedica neke prirođene bolesti (poremećaja) ili uzimanja određenih lijekova. S druge pak strane do zatvora može doći zbog loše i neuravnotežene prehrane, nedovoljnog konzumiranja tekućine, stresnog događaja te neoptimalnih uvjeta za defekaciju (pražnjenje crijeva). Opstipacija se javlja uvelike i kod ljudi koji imaju pretežno sjedilački posao zbog nedovoljnog kretanja tokom radnog vremena. Kod školske djece tipično je izbjegavanje velike nužde zbog njima neoptimalnih uvjeta za defekaciju ili zaigranosti. Jedan od uzroka zatvora je i dugotrajno sjedenje te ograničeno kretanje u školi.

Loša prehrana siromašna vlaknima te nedovoljno konzumiranja tekućine uz slabije kretanje dovodi do pojave opstipacije ili zatvora.

Pouzdano i učinkovito rješenje za opstipaciju (zatvor) konzumacija je tekućih dodataka prehrani s laksativnim učinkom. Oni potiču pražnjenje crijeva te uspostavljaju normalan ritam stolice. Tekući dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Biolaks je tekući dodatak prehrani za djecu i odrasle koji u svom sastavu sadrži osmotski laksativ, laktulozu koja doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Laktuloza je učinkovita i pouzdana za primjenu te ne uzrokuje navikavanje kroz dulji period uzimanja. Biolaks se najčešće uzima jednom na dan, primjerice ujutro uz doručak razrijeđen u čaši vode. Laksativni učinak može nastupiti već nekoliko sati nakon primjene, ali je obično potrebno 24-48 sati da počne djelovati. Siguran je za primjenu kod djece već od navršene prve godine života, a mogu ga uzimati trudnice i dojilje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK