Može li se atopijski dermatitis izliječiti?

Može li se atopijski dermatitis izliječiti?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Odgovor na naslovno pitanje je NE, odnosno atopijski dermatitis ne može se izliječiti. No zbog negativnog odgovora nije potrebno očajavati, jer se atopijski dermatitis kod djece može držati pod kontrolom, a s godinama i potpuno nestati. Roditelji djece s atopijskim dermatitisom najprije se trebaju informirati o ovoj kroničnoj bolesti koju ima njihovo dijete kako bi nastavili s normalnim životom.

Koža pogođena atopijskim dermatitisom zahtijeva adekvatnu njegu, promjenu dosadašnjih životnih navika te mnogo strpljenja. Do danas nije otkriven lijek za ovu bolest te se ne zna točan uzrok pojave atopijskog dermatitisa.

Postoji niz čimbenika koji utječu na povećanje rizika od obolijevanja, a neki od njih su: genetika, klima, dob majke u trudnoći te spol. Atopičnoj koži nedostaju prirodni sastojci koji zadržavaju vlažnost kože zbog čega dolazi do slabljenja zaštitne barijere kože. Površinski zaštitni sloj kože slabi, koža postaje suha i svrbi. Zbog oslabljenog površinskog sloja na udaru je i donji sloj kože koji je podložan infekciji zbog češanja noktima po površini kože. Mogući okidači koji pogoršavaju već ozbiljno stanje upaljene kože su: alergije na hranu, alkohol, kućne grinje, pelud i/ili prašina, deterdžent za pranje. Negativno na kožu utječu i stres, znoj, nesanica te dim cigareta.

Premda nema lijeka za atopijski dermatitis, oboljelima se može pomoći svakodnevnom njegom atopične kože hidratantnim pripravcima, takozvanim emolijensima.

Emolijensi svakog dana pomažu koži da ostane podatna i hidratizirana te manje osjetljiva na svrbež i oštećenja.

Prirodna krema koja pomaže u njezi zahtjevne kože sklone atopijskom dermatitisu je Emulzija za njegu vrlo suhe kože sklone atopiji. Emulzija vraća koži vlažnost, štiti je od isušivanja, umiruje kožu i intenzivno hrani. Dugim razvojnim procesom u sastav emulzije uvršteni su samo prirodni sastojci i hladno tiještena ulja. Primjenom ovog emolijensa potpomaže se obnova oštećene kože. Lako se upija, a sigurna je za njegu osjetljive bebine kože od prvog dana života. Učinkovitost emulzije dokazana je testiranjem na koži djece koja boluju od atopijskog dermatitisa prilikom čega je čak u 93% djece dokazano poboljšanje stanja kože.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK