Mogu li nestati mrlje (melazme) nastale u trudnoći?

Mogu li nestati mrlje (melazme) nastale u trudnoći?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Posebice tijekom i poslije trudnoće zbog izrazitih hormonalnih promjena javlja se hiperpigmentacija koja se manifestira kao pojava velikih mrlja na licu. No osim na licu, njena pojava nije isključena ni na drugim dijelovima tijela. Takva vrsta hiperpigmentacije posebice izražena kod žena naziva se melazma.

Melazma se najčešće pojavljuje na licu, zahvaćajući područja čela, obraza, nosa te gornje usne.

Hiperpigmentacija kože može biti potaknuta određenim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Osim hormonalnih promjena na pojavu melazma utječe i izlaganje suncu, genetika, razne upale te dob. Uslijed nekih od navedenih čimbenika dolazi do pretjerane proizvodnje pigmenta melanina koji pak uzrokuje pojavu hiperpigmentacije, neujednačenog tena i pojavu tamnih mrlja na koži.

Tijekom trudnoće pojačano se luče hormoni koji stimuliraju melanocite u bazalnom sloju epiderme kože uslijed čega se pretjerano stvara pigment melanin.

Izlaganje UV zračenju također je jedan od glavnih uzroka ili otežavajući čimbenik u razvoju melazme pa se stoga preporučuje da ljudi koji su skloni pojavi mrlja ili u čijoj obitelji postoji predispozicija za melazmu, izbjegavaju sunce i koriste zaštitu protiv sunca visokog faktora i širokog spektra kako bi se izbjeglo stimuliranje proizvodnje pigmenta.

Za razliku od staračkih pjega, melazme nastale u trudnoće mogu se povući nekoliko mjeseci nakon rođenja djeteta ili smanjenjem hormona estrogena. Svakako se uporabom krema za kožu s mrljama nastale melazme mogu značajno posvijetliti.

Krema za kožu s pjegama je prirodna krema namijenjena koži s hiperpigmentacijskim područjima, kao što su mrlje i pjege nastale pod utjecajem hormona, sunčevih zraka ili starenja kože. Svakodnevnom primjenom kreme ujutro i navečer, krema pruža trenutni osjećaj svježine i nahranjenosti. Nakon najmanje 3 mjeseca redovite primjene vidljiv je učinak depigmentacije, odnosno mrlje i pjege postaju vidljivo svjetlije, a ten blistav i ujednačen. Krema je pogodna za odrasle i za djecu te se može primjenjivati tijekom cijele godine. Stručno odabrana kombinacija prirodnih sastojaka blagotvorno djeluje na kožu dajući joj pritom svjež i zdrav izgled.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK