Loš apetit i usporena probava

Loš apetit i usporena probava

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Naše tijelo kompleksan je sustav stanica kojem je potrebna energija kojom se opskrbljujemo konzumiranjem hrane. Energija je neizostavna za normalno funkcioniranje stanica te obavljanje njihove zadaće u našem organizmu. Izostankom apetita te usporenom probavom dolazi do pada imuniteta te pojave neuobičajenog umora i povećane želje za spavanjem uslijed manjka energije.

Slab apetit ili potpuni izostanak apetita može biti trenutno ili dugotrajno stanje. Trenutačan gubitak apetita može biti uzorkovan nekim bakterijskim ili virusnim infekcijama (gripa, prehlada ili slično), najčešće to potraje nekoliko dana do dva tjedna nakon čega se želja za hranom vraća u normalu.

Ako se gubitak apetita pojavljuje često i traje dulje vrijeme, više od nekoliko dana, a nije uzorkovan prehladom ili gripom svakako se preporuča posjet liječniku. Apetit se smanjuje uslijed stresa i tuge te je takvo stanje uobičajeno kod pojedinaca koji pate od depresije ili anksioznosti. Psihološki uzroci gubitka apetita mogu dovesti do pojave ozbiljnih bolesti kao što su poremećaji u prehrani, odnosno do bulimije i anoreksije. Lijekovi, kao i droge i alkohol mogu uzrokovati gubitak apetita kod osoba. Cigarete također smanjuju apetit i uništavaju okusne pupoljke što rezultira manjom željom za hranom. Unosom nezdrave hrane („junk food“) želudac opterećujemo lošim i teško probavljivim namirnicama.

Loš apetit, usporenu probavu te pad imuniteta također mogu potencirati i loše životne navike (nedostatak sna, neuredan životni ritam, nezdrava prehrana, odsustvo fizičke aktivnosti). Svakodnevno se treba pridržavati osnovnih pravila zdravog života uz unos raznovrsne i uravnotežene prehrane bogate esencijalnim vitaminima i mineralima.

Za podizanje apetita i olakšavanje probavljivosti hrane dobar izbor su i sirupi spravljeni od prirodnih, biljnih ekstrakata. Ekstrakti biljaka s takozvanim gorkim tvarima potiču apetit te ubrzavaju prelazak hrane iz želuca u crijevo. Posebice je potvrđena znanstvena tvrdnja o učinkovitosti ekstrakta maslačka za poboljšanje apetita.

Apetit forte je prirodan tekući dodatak prehrani sa sladilima namijenjen djeci i odraslima. Pospješuje apetit i olakšava probavljivost hrane na prirodan način. Gorčina biljnih ekstrakata ublažena je prirodnim koncentratom jabuke zbog čega je proizvod ugodnog okusa. Ekstrakt maslačka pospješuje apetit i potiče probavu, dok ekstrakti matičnjaka i sirištare pogoduju zdravlju probavnog sustava. Učinak je primjetan već nakon prve primjene.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK