Ljekovite biljke koje liječe kožu

Ljekovite biljke koje liječe kožu

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Od ranog se djetinjstva susrećemo s ogrebotinama, ranama, opeklinama, oteklinama nakon uboda. Doživljavamo ih kao neugodna, često i bolna iskustva. Za našu su kožu to traume koje aktiviraju obrambeni sustav organizma u cilju što bržeg zacjeljivanja i opravka kože. U najvećem broju slučajeva koža će nakon nekog vremena zacijeliti spontano, bez naše intervencije. Međutim, postoji opasnost infekcije kože. Kroz oštećenu kožu lako će ući bakterije i virusi i tako pogoršati inicijalni problem. Stoga se ipak ne preporuča oštećenu kožu prepustiti samozacjeljivanju, već joj pomoći ubrzavanjem tog procesa.

Priroda se pobrinula da nam ponudi ljekovite biljke koje blagotvorno djeluju na oštećenu kožu i ubrzavaju njezino zacjeljivanje.

Kadulja je izrazito ljekovita biljka, koja se od davnina koristi u izradi pripravaka za kožu, kao i pripravaka za oralnu primjenu. List kadulje sadrži tanine i eterično ulje, te pokazuje snažno protuupalno djelovanje, kao i antimikrobni i antivirusni učinak. Zbog toga je savršen za izradu čaja za ispiranje rana i ogrebotina. Ubrzati će cijeljenje kože i prevenirati infekcije bakterijama i virusima.

Neven je također vrlo poznata i upotrebljavana biljka. Pripravci koji sadrže cvijet nevena inhibiraju upalu i potiču oblikovanje tkiva koje sudjeluje u zacjeljivanju rana. Upotrebljavaju se kao lijek za zacjeljivanje rana kod upala kože i sluznice, kod rana koje sporo zacjeljuju, modrica i čireva.

Predivna mediteranska biljka lavanda bogata je eteričnim uljem, koje djeluje blagotvorno kod opeklina, rana, te regenerira kožu.

Bogati biljni balzam sadrži čak 10 ljekovitih sastojaka (gavez, kadulja, propolis, trputasta lisičina, neven, hamamelis, ružmarin, lavanda, klinčić, pšenica). Svaki od njih snažnog je ljekovitog djelovanja, a sinergijski potiču brzu i intenzivnu regeneraciju oštećene kože. Bogati biljni balzam potiče brže zacjeljivanje rana i ogrebotina, ublažava reakciju nakon uboda insekta, umiruje kožu koja je blago opečena, ublažava crvenilo i iritaciju.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK