Kako ublažiti reumatske tegobe

Kako ublažiti reumatske tegobe

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Reumatske tegobe pogađaju veliki broj ljudi neovisno o spolu i godinama. Smatraju se posljedicom kronične bolesti koja zahvaća kosti, zglobove, hrskavicu, mišiće i ligamente. Takva mišićno-koštana oboljenja popraćena su stalnim bolovima te oteklinama, dok je moguća i pojava težih simptoma koji kao posljedicu imaju trajno oštećenje zglobova, težu pokretljivost, stalan umor te djelomičnu ili potpunu fizičku nesposobnost.

Na pojavu reumatskih tegoba uvelike utječu genetske predispozicije, no moguće je zdravim prehrambenim navikama i svakodnevnim kretanjem utjecati na prevenciju ili usporavanje napretka reumatske bolesti.

Pravilno liječenje i odgovarajuća terapija mogu spriječiti ili zaustaviti oštećenje zglobova. Kretanje je jedna od najznačanijih terapija u slučaju reumatskih oboljenja s ciljem održavanja pokretljivosti zglobova. U slučaju reumatskih tegoba dobrodošle su svakojake metode samoopomoći. Takve metode najčešće djeluju opuštajuće te ublažavaju tegobe. U ublažavanju boli posebice je  djelotvorna toplina.

Zagrijavanje bolnih zglobova i mišića, recimo toplim oblozima ili zagrijavajućom masažom utječe i na povećanje pokretljivosti bolnih područja.

Masažom se povećava cirkulacija bolnog mjesta i opskrbljenost tkiva hranjivim tvarima te kisikom zbog širenja krvnih žila. Uz masažu se preporuča koristiti proizvode koji dodatno razvijaju osjećaj topline i pozitivno djeluju na bolno područje. Takvi proizvodi smanjuju bolove u zglobovima i dovode do poboljšanja raspoloženja uz opuštajući efekt.

Djelotvoran gel za masažu s efektom grijanja je Paprika gel. Preporuča se osobama kojima odgovara efekt grijanja te rekreativnim i aktivnim sportašima za zagrijavajuću masažu prije tjelesne aktivnosti. Gel sadrži ekstrakt kajenske paprike bogat kapsaicinom koji je poznat po hiperemijskom (zagrijavajućem) djelovanju. Prirodna svježa eterična ulja zimzelena i ružmarina osiguravaju dodatni blagotvorni opuštajući učinak. Bogata formulacija sadrži čak četiri aktivna sastojka za što potpuniji učinak opuštanja i grijanja: kajensku papriku, zimzelen, ružmarin i kamfor. Paprika gel lako se razmazuje, brzo upija i ne ostavlja mastan trag. Nježno ga umasirajte u tankom sloju na željeno područje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK