Kako ublažiti oticanje nogu u trudnoći

Kako ublažiti oticanje nogu u trudnoći

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Tijekom trudnoće mnoge se trudnice žale na simptome otečenih nogu i bolnih stopala. Kako trudnoća sve više odmiče, oticanje nogu smatra se sasvim normalnom pojavom koja zadaje muku i zabrinutost ženama u drugom stanju. Oticanje nogu u trudnoći gotovo je nemoguće izbjeći koliko god se trudili promijeniti prehrambene i životne navike. Raznim metodama samopomoći u mogućnosti smo olakšati simptome otečenih nogu.

Oticanje nogu u trudnoći posljedica je hormonalnih promjena, povećanja tjelesne mase te promjena u cirkulaciji.

Doduše, glavni uzrok oticanja stopala u trudnoći prekomjerno je zadržavanje vode u donjim ekstremitetima. Naime, može doći i do oticanja cijelog tijela, no oticanje je najčešće u nogama, odnosno stopalima.

Konzumiranjem namirnica s visokom količinom natrija pospješujemo oticanje, odnosno nakupljanje vode u tkivima. Jedna od namirnica koju svakodnevno koristimo u standardnoj prehrani je kuhinjska sol koja zadržava vodu. Preporuka je ograničiti unos namirnica koje su bogate natrijem. Svakoga dana pijte dovoljno tekućine te se hranite raznoliko uz česti unos voća i povrća. Odlazite u kraće lagane šetnje.

Intenzitet oticanja te bolovi u nogama izrazito su naglašeni navečer, nakon napornog dana, odnosno dugotrajnog sjedenja ili stajanja kod kuće ili na poslu. Prije spavanja preporuča se lagano razgibavanje nogu kružnim pokretima te poticanje cirkulacije masažom. Masaža stopala pridonijet će trenutnom olakšanju.

Uz uporabu gelova koji su bogati ciljanim prirodnim sastojcima moguće je smanjiti nakupljanje vode i potaknuti cirkulaciju u nogama i stopalima.

Gel za ublažavanje otečenih i teških nogu bez potencijalno štetnih sastojaka za trudnice je Kesten gel. Kesten gel sadrži čak 3 prirodna sastojka koji djeluju sinergistički za što potpuniji učinak: ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt gotu kole i ekstrakt hamamelisa. Sastav je dodatno obogaćen prirodnim svježim eteričnim uljima metvice, ružmarina i čempresa, čime se postiže opuštajuća masaža umornih i teških nogu. Gel lagano umasirajte od stopala prema gore kako bi se noge opustile i osvježile. Lako se razmazuje, brzo upija te ne ostavlja mastan trag.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK