Kako se boriti s kašljem nakon preboljene gripe

Kako se boriti s kašljem nakon preboljene gripe

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Svake se godine u zimskim mjesecima susrećemo s epidemijom gripe. Gripa je, za razliku od obične prehlade, ozbiljna zarazna bolest. Nastupa naglo, jakog je intenziteta i često se razviju komplikacije. Prvi simptomi gripe su visoka temperatura (iznad 38°C), groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, loše opće stanje, gubitak apetita. Kasnije se javljaju simptomi na respiratornom sustavu u vidu grlobolje i kašlja.

Gripa snažno iscrpljuje organizam pa je iznimno važno mirovanje i obilno uzimanje tekućine. Liječenje gripe se provodi simptomatski, odnosno uzimaju se lijekovi koji djeluju na simptome gripe. Povišena temperatura se snižava antipireticima, glavobolja i bolovi u mišićima se ublažavaju analgeticima, a kašalj se smiruje uzimanjem sirupa za kašalj.

Kako lakše preboliti gripu

Disciplina za vrijeme trajanja gripe je od velike važnosti. Izbjegavanje odmaranja i uzimanja velikih količina tekućine dodatno iscrpljuje organizam što povećava vjerojatnost od razvijanja komplikacija. Najčešća komplikacija je upala pluća.

Kašalj je dosta neugodan simptom gripe. Na početku bolesti najčešće se javlja suhi kašalj. Karakterizira ga učestala potreba za kašljanjem, a nema sluzi koja bi se iskašljala. Suhi kašalj također često može buditi noću i remetiti san. U slučaju suhog kašlja, sluznica dišnih putova je suha, bez sluzi pa se provodi terapija ovlaživanja. Učestalo uzimanje tekućine vlaži sluznicu i umiruje ju. Korijen bijelog sljeza u obliku čaja ili sirupa savršeno je prirodno rješenje za ublažavanje suhog kašlja.

Nakon preboljene gripe vrlo često ostaje produktivan kašalj, koji može trajati čak nekoliko tjedana. U slučaju produktivnog kašlja, sluz se stvara prekomjerno te se javlja refleks njezina izbacivanja. Ako je sluz gusta, iskašljavanje je otežano. Uzimanje tekućine u većim količinama doprinijeti će razrjeđivanju sluzi. Korijen jaglaca, zahvaljujući saponinima koje sadrži, također razrjeđuje sluz i pomaže iskašljavanju.

BIOVITALIS Bijeli Sljez, tekući dodatak prehrani, sadrži učinkovitu količinu suhog ekstrakta korijena bijelog sljeza zbog čega umiruje suhi kašalj.

BIOVITALIS Jaglac, tekući dodatak prehrani, sadrži učinkovitu količinu suhog ekstrakta korijena jaglaca koji razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje.

Oba proizvoda sadrže dodatno propolis koji djeluje snažno na jačanje imunološkog sustava.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK