Hiperpigmentacija na licu u trudnoći

Hiperpigmentacija na licu u trudnoći

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Gotovo ne postoji žena koja se u trudnoći nije susrela s pojavom tamnih mrlja na koži. Mrlje na koži variraju od svjetlosmeđih do čak crnih ovisno o tipu kože, a uglavnom se pojavljuju na licu, rukama te mjestima koja su izložena sunčevim zrakama. Uslijed prekomjernog stvaranja prirodnog pigmenta melanina u površinskim slojevima kože dolazi do hiperpigmentacije. Hiperpigmentacija koja je lokalizirana na licu kod trudnica naziva se i melazma ili maska trudnoće.

Hormonalne promjene u trudnoći zaslužne su za intenzivne promjene u pigmentaciji kože.

Trudnice su posebice osjetljive tijekom tog perioda stoga nikako nije prihvatljivo pribjegavati bilo kakvim invazivnim metodama za izbjeljivanje mrlja (laserski tretmani, kemijski pilinzi) koji bi mogli naštetiti nerođenom djetetu ili ugroziti zdravlje žene. U trudnoći se najbolje držati prirodnih metoda te svakako preventivno izbjegavati potencijalne okidače za pojavu tamnih mrlja na koži.

Jedan od najpoznatijih čimbenika u prevenciji nastanka melazme u trudnoći zaštita je od sunca.

Nikako se ne izlažite suncu bez uporabe zaštitnih sredstava za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom. Uvjerite se da krema sa zaštitnim faktorom koju nanosite na kožu u trudnoći ne sadrži štetne sastojke koji bi mogli naškoditi djetetu. Preporučljivo je držati se hlada te izbjegavati jarko sunce.

Kako trudnoća odmiče, hiperpigmentacija se najčešće pojačava do poroda nakon čega postepeno nestaje. Kod nekih žena moguće je da se hiperpigmentacija određenih područja zadrži godinama. Kako biste vratili ujednačen ten lica redovito mažite lice ciljanim kremama namijenjenim za kožu s mrljama. Upornošću, strpljivošću i adekvatnom kremom mrlje na licu nastale u trudnoći mogu se značajno posvijetliti.

Krema za kožu s pjegama prirodna je krema namijenjena koži s hiperpigmentacijskim područjima, kao što su smeđe mrlje (melazme) nastale pod utjecajem hormona u trudnoći. Svakodnevnom primjenom kreme ujutro i navečer, krema pruža trenutni osjećaj svježine i nahranjenosti. Nakon najmanje tri mjeseca redovite primjene vidljiv je učinak depigmentacije (dokazano kliničkim istraživanjima), odnosno mrlje i pjege postaju vidljivo svjetlije, a ten blistav i ujednačen. Stručno odabrana kombinacija prirodnih sastojaka blagotvorno djeluje na kožu dajući joj svjež i zdrav izgled. Krema se može primjenjivati tijekom cijele godine. Ne sadrži parabene, hidrokinon i sintetske sastojke.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK