Eterična ulja za olakšavanje disanja

Eterična ulja za olakšavanje disanja

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Nakon divnog sunčanog i toplog ljeta, nedavno smo kalendarski zakoračili u jesen. Tek što je jesen počela temperatura se naglo spustila. Uskočili smo u jakne, deblju odjeću i zatvorene cipele. Dolaskom hladnog vremena vrlo često se javljaju infekcijske bolesti uzorkovane bakterijama i virusima. Najčešće tegobe jesensko-zimskog razdoblja su tegobe dišnog sustava.

Svima poznati simptomi prehlade s kojima se susrećemo svake godine su: kihanje, šmrcanje, začepljenost i otežano disanje kroz nos, kašalj praćen grloboljom, grlobolja, povišena tjelesna temperatura.

Prehlade s navedenim simptomima znaju biti prilično neugodne, posebice ako traju više dana.

Disanjem u naše tijelo dospijevaju štetne tvari iz okoliša, prašina te razni mikroorganizmi koji povećavaju rizik od bolesti dišnog sustava. Utjecaju okoliša posebice su izloženi gornji dišni putevi te su stoga podložniji oštećenjima. Hladan zrak također ne ide u prilog zdravlju dišnog sustava.

Rezultati istraživanja pokazali su izvrsnu učinkovitost eteričnih ulja u suzbijanju bakterijskih, gljivičnih, pa čak i virusnih infekcija. Osim ublažavanja infekcijskih bolesti dišnog sustava, eterična ulja mogu olakšati raznovrsne tjelesne i psihičke tegobe. Kombinacijom određenih eteričnih ulja možemo djelovati stimulativno ili umirujuće tvoreći poželjnu atmosferu u bilo kojem prostoru. Njihova primjena je vrlo jednostavna stoga ih možemo upotrebljavati u aroma lampama, kompresama, inhalacijama, pomoću njih dezinficirati zrak i predmete ili ih razrijeđene u baznom ulju nanositi na kožu masažom, utrljavanjem, kupkom.

Inhalacije su najjednostavniji način iskorištavanja ljekovitosti eteričnih ulja. Razlikujemo vodeno-parnu inhalaciju pri kojoj eterična ulja direktno ukapavamo u vrelu vodu te inhalaciju pomoću difuzera. Difuzerom se raspršuju eterična ulja u obliku sitnih kapljica direktno u okolni zrak u kojem boravimo. Izuzetno je jednostavan za upotrebu te je između ostalog pogodan i za preventivnu zaštitu od prehlade.

U slučaju bolesti inhalaciju se preporuča provoditi nekoliko puta dnevno uz primjenu balzama s eteričnim uljima direktno na prsa.

Eterična ulja su veliko bogatstvo nastalo sinergijom prirode i čovjeka. Pravilno i odgovorno korištenje eteričnih ulja ključ je njihove djelotvornosti na ljudsko zdravlje. Aromatični balzam u svom sastavu posjeduje samo prirodna svježa eterična ulja bijelog bora i prave lavande provjerenih dobavljača, pogodnih za djecu i odrasle. Primjenom Aromatičnog balzama na prsa i leđa osobito prije spavanja na prirodan način se olakšava disanje. Osim blagotvornog aromaterapijskog učinka balzam ima i umirujuće djelovanje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK