Etanol u sredstvima za dezinfekciju

Etanol u sredstvima za dezinfekciju

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

U obrani od koronavirusa posebna pažnja posvećena je higijeni ruku te higijeni prostora u kojima boravimo, živimo te radimo. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje sredstva za dezinfekciju koja sadrže neku od djelotvornih aktivnih tvari čija je učinkovitost prethodno ispitana na ostalim koronavirusima. Sredstva za dezinfekciju skraćeno se nazivaju biocidima, a njihova je zadaća uništiti štetne organizme na kemijski ili biološki način. Biocidnim pripravcima treba rukovati prema uputama proizvođača.

Dezinfekcija površina i prostora provodi se registriranim biocidnim pripravcima koji djeluju na viruse. Djelovanje sredstava za dezinfekciju ovisi o kontaktnom vremenu koje mora biti navedeno na proizvodu.

Jedan od učinkovitih aktivnih sastojaka sredstava za brzu dezinfekciju je etanol.

Učinkovitim dezinfekcijskim sredstvom smatra se onaj koji sadrži više od 60 % alkohola. Alkoholni pripravci široko su rasprostranjeni na tržištu te dostupni i kućanstvima, a primjereni su i za osjetljive površine te neotrovni za okolinu.

Najučinkovitijim i najpoznatijim dezinfekcijskim sredstvom smatra se upravo 70-postotni etilni alkohol.

Etanol 70-postotni naspram višepostotnog etanola zbog sadržaja vode u svojem sastavu omogućava bolje prodiranje alkohola u stanicu mikroorganizma te njezino uništenje i smrt. Voda sadržana u 70-postotnom etanolu također doprinosi povećanju osmotskog pritiska u stanicama mikroorganizama te izaziva njihovo pucanje. 70-postotni alkohol sporije hlapi te se dulje zadržava na površinama i predmetima bez ostavljanja tragova. Površine i predmeti po kojima je raspršeno dezinfekcijsko sredstvo sa 70-postotnim alkoholom ne zahtijeva njegovo naknadno uklanjanje.

Biovitalis Univerzalni sprej za dezinfekciju učinkovito dezinficira površine te ubija 99,9 % virusa i bakterija. Sprej za dezinfekciju na bazi alkohola (70 % etanola) bez prisutnog mirisa, prikladan je za sve površine, materijale, pribor i namještaj. Jednostavan je za uporabu, odnosno potrebno je samo 60 sekundi za uništenje prisutnih mikroorganizama. Sprej za dezinfekciju nije potrebno naknadno ispirati. Proizvod je registriran, odnosno upisan u registar biocidnih pripravaka pri Ministarstvu zdravstva.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK