Dugotrajna opstipacija - smiju li se laksativi uzimati kroz duži period?

Dugotrajna opstipacija - smiju li se laksativi uzimati kroz duži period?

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Grčevi, nadutost, zatvor svakodnevni su problemi sve većeg broja ljudi. Problemi s probavom mogu nam narušiti kvalitetu života. Broj i učestalost stolice znatno se razlikuje od osobe do osobe. Zatvor ili opstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crijevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Pražnjenje crijeva nužno je za kvalitetno funkcioniranje tijela, izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni te toksina.

Opstipacija (zatvor) je izostanak pražnjenja crijeva popraćeno bolovima, napinjanjem te pritiskom prilikom pražnjenja.

Javlja se kod svih dobnih skupina, no najčešće se javlja kod starijih ljudi, bolesnika te trudnica. Zatvor je često uzrokovan neadekvatnom prehranom, nedovoljnim unosom tekućine u organizam te uzimanjem lijekova kod bolesnika.

Laksativi su tvari koje pomažu u olakšavanju simptoma opstipacije (zatvor), odnosno njihovom primjenom uspostavlja se normalan ritam stolice.

Razlikujemo volumne i osmotske laksative. Uzimanjem volumnih laksativa povećava se volumen čvrstih ostataka koji se ne mogu apsorbirati te koji stimuliraju peristaltiku crijeva. Te tvari u crijevima bubre te nastaje sluz koja omekšava stolicu i povećava njen ukupan volumen. Osmotski laksativi smanjuju apsorpciju tekućine iz crijeva i na taj način povećavaju sadržaj vode u stolici. Laktuloza je osmotski laksativ, sintetski disaharid fruktoze i galaktoze koji se u debelom crijevu razgrađuje na niskomolekularne organske kiseline pri djelovanju crijevnih bakterija. Nastale kiseline vežu vodu te povećavaju volumen fekalnih masa, stimuliraju peristaltiku i potiču pražnjenje crijeva. Laktuloza ima i prebiotski učinak, odnosno pozitivno utječe na rast zaštitne mikrobne flore crijeva koja je nužna za normalan rad probavnog sustava.

Biolaks je tekući dodatak prehrani koji u svom sastavu sadrži osmotski laksativ, laktulozu koja doprinosi ubrzanju prolaska sadržaja kroz crijevo. Laktuloza je učinkovita i pouzdana za primjenu te ne uzrokuje navikavanje kroz dulji period uzimanja. Biolaks se najčešće uzima jednom na dan, primjerice ujutro uz doručak razrijeđen u čaši vode. Laksativni učinak može nastupiti već nekoliko sati nakon primjene, ali je obično potrebno 24-48 sati da Biolaks počne djelovati. Siguran je za primjenu kod djece već od navršene prve godine života i kod trudnica.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK