Borba s iritacijama i svrbežom kod atopije

Borba s iritacijama i svrbežom kod atopije

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Broj oboljelih od bolesti iz skupine atopija u stalnom je porastu. Najzahvaćenija su skupina oboljelih djeca te se atopijski dermatitis smatra najčešćom kožnom bolesti kod njih. Pojava atopije kod odraslih osoba nije isključena, no prisutna je u mnogo manjoj mjeri. Atopija se genetski prenosi s roditelja na dijete u vidu preosjetljivosti organizma na neki od svakodnevnih alergena iz okoliša. Organizam osjetljivog pojedinca u kontaktu s alergenima stvara prekomjernu količinu protutijela što se manifestira u obliku raznih atopijskih promjena (astma, alergije, atopijski dermatitis i drugo).

Koža sklona atopijskom dermatitisu ima poremećenu zaštitnu funkciju te je sklona pojavi najuobičajenijih simptoma - suhoća, crvenilo i svrbež.

Upaljena kože koja svrbi vodi k stalnom češanju, grebanju i trljanju te dodatnom oštećenju već dovoljno iziritirane kože i mogućih kožnih infekcija te komplikacija.

Kronični stadij bolesti naziva se egzacerbacijski period ili plamteći period nakon kojeg nastupa remisijski period. U remisijskom periodu koža se čisti ili popravlja u potpunosti.

Simptomi se pogoršavaju izlaganjem nadražujućim proizvodima (deterdženti, sapuni, omekšivači i slično), čestim promjenama temperature, stresnim situacijama, nepridržavanjem pravilnih preporuka za pranje i kupanje te nošenjem sintetičke odjeće.

Vrlo se teško svakodnevno boriti sa simptomima koji se kronično ponavljaju. Edukacijom roditelja i djece ukazuje se na vrlo bitnu pravilnu njegu kože sklone atopiji.

Pravilnom njegom kože sklone atopiji moguće je obnoviti zaštitnu barijeru kože i produljiti remisijsku fazu.

Poboljšanjem stanja kože, prodor alergena u dublje slojeve kože je zaustavljen, a time i posljedična alergijska reakcija. Redovitom primjenom provjerenih emolijensa koji sprječavaju gubitak vlage iz kože moguće je smanjiti ili potpuno suzbiti simptome atopijskog dermatitisa. Masnijim balzamima bogate teksture tretiraju se manje površine kože. Takvi balzami trenutno umiruju iritacije, crvenilo i svrbež na ciljanim područjima.

Balzam AKUT dermatološki je ispitan proizvod koji osigurava intenzivnu obnovu i zaštitu ciljanih područja na koži opterećenoj atopijskim dermatitisom. Obnavlja lipidnu barijeru i jača prirodni imunitet kože. Inovativnom kombinacijom prirodnih aktivnih sastojaka razvijena je učinkovita receptura koju potpisuje farmaceut. Balzam AKUT nježan je prema osjetljivoj i suhoj koži sklonoj atopiji te ne izaziva iritacije. Balzam ne sadrži alergene, vazelin, parafinsko ulje i silikone.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK