Atopijski dermatitis i kupanje djece s AD-om

Atopijski dermatitis i kupanje djece s AD-om

Što sve trebamo znati za pravilno pranje kože djece koja imaju atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je kronična alergijska upalna bolest kože. Javlja se najčešće kod male djece, zato što se koža u male djece znatno razlikuje od kože odraslih. Tanja je i do 10 puta i ima nježan površinski sloj, a potkožno masno tkivo je tanko. Količina lipida je manja, zaštitna bakterijska flora nije razvijena u potpunosti. Smanjena je aktivnost žlijezda lojnica i znojnica. Nedostaju joj prirodni čimbenici zadržavanja vlage, a smanjena je i funkcija kiselog zaštitnog omotača.

Koji sve faktori utječu na dječju kožu?

Faktori kao što su okoliš, klima, prehrana, genetika te neprimjereni kozmetički proizvodi utječu na dječju kožu te ona postaje osjetljivija na kemijske, fizikalne i mikrobiološke utjecaje, osjetljivija na isušivanje i iritaciju, te propusnija.

Rezultat toga su:

  • suhoća
  • hrapavost
  • crvenilo
  • perutavost
  • ispucanost
  • zategnutost i svrbež (pruritus)

jednom riječju - atopijski dermatitis (AD, ekcem).

Koža s atopijskim dermatitisom traži posebnu njegu. Ukoliko joj osiguravamo pravilnu njegu, dobro stanje kože će trajati dugo i neće biti potrebe za upotrebom kortikosteroida. Svakodnevna primjena emolijensa je nužna. Kvalitetan emolijens, u dostatnoj količini, najmanje dva puta dnevno, takvu će kožu nahraniti, ovlažiti te joj osigurati zaštitni film. To je osnovno pravilo koje nauči svaki roditelj djeteta s atopijskim dermatitisom.

Što sve treba znati za pravilno pranje kože kod AD-a?

Međutim, često se dogodi da roditelji nisu dovoljno upućeni u pravilno pranje kože s atopijskim dermatitisom. A ono je jednako važno kao i upotreba emolijensa. Prečestim pranjem, predugim kupanjem, kupanjem previše toplom vodom, pranjem neprikladnim sapunima / šamponima možemo dodatno isušiti i nadražiti kožu. Ispiremo zaštitni film, koža otpušta vlagu, upija sintetske sastojke šampona i kao rezultat dobijemo suhu, hrapavu i zategnutu kožu. Iako se roditeljima ponekad čini da djetetu kupanjem olakšavaju simptome AD-a, to zapravo nije istina.

Još par bitnih stvari...

Pranje djeteta ne bi smjelo trajati duže od 5 do 10 minuta u vodi temperature 32 do 34°C, a preporuča se najviše 3 puta tjedno. Za pranje je potrebno koristiti neagresivne sapune/šampone koji ne sadrže agresivne surfaktante (npr. sodium laureth sulfate), a poželjno je da su obogaćeni prirodnim ekstraktima koji omekšavaju i umiruju kožu. Prisutnost sintetskih mirisa nije poželjna, jer mogu nadraživati kožu. Kožu je nakon pranja potrebno nježno osušiti tapkanjem ručnikom, izbjegavajući trljanje. Neposredno nakon pranja, u roku od nekoliko minuta, na djetetovu kožu nanesite emolijens.

Emolium2 skin Fluid sadrži blagu, neagresivnu bazu bez sapuna koja nježno uklanja nečistoću. Dodan ekstrakt zobi umiruje i omekšava kožu.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK