Atopijski dermatitis i 5 savjeta za pravilno korištenje kreme

Atopijski dermatitis i 5 savjeta za pravilno korištenje kreme

Pročitajte 5 važnih savjeta za korištenje kreme kod atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis je neugodna i zahtjevna kronična bolest, i za oboljelo dijete i za roditelja. Suhoća, crvenilo, ispucanost i svrbež kože ometaju dijete u njegovim svakodnevnim aktivnostima, a često remete i njegov san. Zbog toga je dijete nervozno, a roditelj se osjeća loše i bespomoćno.

Kako bi liječenje i njega kože s atopijskim dermatitisom bili pravilni, važno je da roditelj razumije što se događa s atopičnom kožom.

Donja grafika prikazuje presjek zdrave, neoštećene kože. Struktura stanica kože je pravilna, sadržaj lipida je bogat i postoji zaštitna hidrolipidna barijera. Gubitak vode iz kože je pod kontrolom, a zaštitna barijera onemogućava ulazak alergena i mikroorganizama.

Kod kože s atopijskim dermatitisom struktura stanica je poremećena, nedostaju joj prirodni čimbenici zadržavanja vlage i oštećena je zaštitna barijera. Rezultat toga je povećan gubitak vode iz kože, a mikroorganizmi i alergeni ulaze u kožu s lakoćom.

Da bi se koža kod atopijskog dermatitisa zaštitila, nužno je redovito nanošenje emolijensa. Emolijensi su kreme bogate sastojcima koji ulaze u kožu i regeneriraju oštećenja, te sastojcima koji se zadržavaju na površini i stvaraju zaštitnu barijeru.

5 SAVJETA ZA PRAVILNO KORIŠTENJE KREME KOD ATOPIJSKOG DERMATITISA

  1. Primjena emolijensa mora biti česta i redovita. Preporuča se mazati najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer. Redovita uporaba emolijensa smanjuje potrebu za lokalnom kortikosteroidnom terapijom u blagom i srednje teškom atopijskom dermatitisu.
  2. Potrebno je kremu obilno nanositi, osobito na dijelove tijela gdje je oštećenje najizraženije (pregibi, lice…). Dovoljna količina kreme iznosi oko 150-200g tjedno za dijete, a 500g tjedno za odraslu osobu.
  3. Nježnom masažom prilikom nanošenja emolijensa, olakšava se prodiranje sastojaka u kožu djeteta.
  4. Kod izbora kreme za atopijski dermatitis vodite računa da ne koristite kozmetiku koja sadrži alkohol (alcohol), parfeme (parfum), parafinsko ulje (paraffinum liquidum), vazelin (petrolatum), silikone (cyclomethicone, dimethicone…) ili mnogo sintetskih sastojaka. Svi oni mogu pogoršati stanje kože s atopijskim dermatitsom.
  5. Emulzija za njegu suhe kože sklone atopiji sadrži bogatu kombinaciju prirodnih sastojaka: ulja pamuka, noćurka, avokada i pšenice, shea maslac, ekstrakt aloe vere. 0% alergena, parabena, silikona i parafinskog ulja.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag. pharm.

Podijeli prijateljima
Želim pratiti blog i ostvariti 20% popusta

Pridruži se Biovitalis obitelji!
Prati novosti, posebne ponude, praktične savjete i iskoristi 20% popusta pri sljedećoj kupovini!

Slanjem ovog e-maila prihvaćaš uvjete korištenja ove web lokacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi pružila bolje korisničko iskustvo.

OK