Što kada dijete ima zatvor (opstipaciju)? - BIOVITALIS
Biovitalis
Košarica je prazna.
 x 

Košarica je prazna.
Ponedjeljak, 19 Veljača 2018 09:13

Što kada dijete ima zatvor (opstipaciju)?

zatvor ili opstipacija kod djece

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Svatko od nas roditelja susreo se sa zatvorom (opstipacijom) kod djeteta barem jednom. Zatvor je za dijete bilo koje dobi vrlo neugodno iskustvo. Prate ga bol u trbuhu, nadutost i vjetrovi. Pokušaj pražnjenja crijeva najčešće je bolan, zbog čega dijete odbija odlazak na zahod i čitava se situacija pogoršava. Uzroci zatvora kod djece najčešće su hrana siromašna prehrambenim vlaknima, nedovoljno unošenje tekućine, premalo tjelesne aktivnosti, a vrlo često je zatvor i psihosomatskog karaktera (promjena rutine, odvikavanje od pelena…).

Davanje laksativa djetetu, uz povećan unos tekućine, brzo će rezultirati pražnjenjem crijeva i olakšavanjem neugode kod djeteta. Kod odabira laksativa, potrebno je voditi računa da se odabere onaj koji će biti blag, odnosno neće izazvati grčeve kod djeteta.

Laktuloza je odličan izbor jer, osim što ne uzrokuje grčeve, ne izaziva navikavanje. Zbog toga ju roditelj može bez straha davati djetetu i kroz duži period.

Što je laktuloza i kako djeluje? Laktuloza je šećer, disaharid. Ne apsorbira se u debelom crijevu, već veže na sebe vodu i elektrolite. Tako povećava volumen stolice, čini ju mekšom i potakne pražnjenje crijeva.

zatvor ili opstipacija kod djece

Laktuloza je dokazano učinkovit i pouzdan laksativ, primjenjiv i kod djece i kod odraslih. Laktuloza ima i dodatno prebiotsko djelovanje. To znači da potiče rast korisnih bakterija u debelom crijevu, što doprinosi redovitoj probavi.

Uz povećan unos tekućine, a najbolji izbor je voda, u slučaju zatvora preporučljivo je konzumiranje voća bogatog vlaknima. Bobičasto voće i kruška bogat su izvor prehrambenih vlakana, osobito pektina. Dvije kruške dnevno zadovoljit će potrebu za biljnim vlaknima.

BIOVITALIS Biolaks, tekući je dodatak prehrani za olakšano pražnjenje crijeva. Sadrži laktulozu, učinkovit laksativ, i koncentrirani sok kruške. Primjenjiv je za djecu već od prve godine i odrasle. Blag je i ne uzrokuje grčeve. Ne izaziva navikavanje što ga čini sigurnim za primjenu kroz duži period. Primjenjuje se samo jednom dnevno, najbolje ujutro uz doručak, razrijeđen u čaši vode. Pogodan je i za trudnice i dojilje.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm.

Preporučujemo Vam

U našem poslovanju podržavaju nas

  • Minpo
  • Hamag Bicro
  • Konkurentna_Hrvatska
  • Fondovi
  • European Bank

Biovitalis podržava rad sljedećih organizacija

  • BK Stadium
  • Društvo inovatora
  • BBK Asi
  • HZ