Konstipacija, opstipacija – kako si pomoći? - BIOVITALIS
Biovitalis
Košarica je prazna.
 x 

Košarica je prazna.
Petak, 13 Srpanj 2018 08:51

Konstipacija, opstipacija – kako si pomoći?

 

opstipacijaVrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Simptomi konstipacije i opstipacije (zatvora) su nadutost i bolovi u trbuhu i svatko ih je od nas barem jednom osjetio. Konstipacija je stanje otežanog pražnjenja crijeva kod kojeg je stolica tvrda i oskudna, dok je opstipacija (zatvor) stanje u kojem se javlja izostanak stolice. Konstipacija i opstipacija su jedan od čestih probavnih smetnji današnjice, javljaju se kod 80% ljudi, a pogađaju odrasle i starije osobe, ali i djecu.

Razlozi koji dovode do konstipacije i opstipacije su nedovoljan unos voća, povrća i cjelovitih žitarica koji su izvor prehrambenih vlakana, nedovoljan unos tekućine, prvenstveno vode, uporaba nekih lijekova (npr. dodaci željeza), neke bolesti (šećerna bolest, Parkinsonova bolest) te tjelesna neaktivnost.

 

Kako bi se ponovno uspostavilo redovito pražnjenje crijeva, osim što je potrebno promijeniti prehranu (uvesti više prehrambenih vlakana, smanjiti unos šećera, alkohola, gaziranih napitaka, masne hrane), možemo si pomoći i laksativima koji se primjenjuju kod takvih stanja. Jedan od čestih sastojaka proizvoda čiji je zadatak olakšati prolazak sadržaja kroz crijevo je laktuloza, osmotski laksativ. Radi se o šećeru koji se sastoji od fruktoze i galaktoze. Dobiva se iz mliječnog šećera laktoze tijekom grijanja mlijeka. Laktuloza se ne apsorbira u tankom crijevu kao većina hranjivih tvari, nego dospijeva u debelo crijevo gdje ju prisutne bakterije razgrađuju do kiselina, povećava se volumen stolice, potiče se rad crijeva, a samim time se postiže i lakše pražnjenje crijeva. 

Laktuloza ima i prebiotsko djelovanje što znači da potiče rast korisnih bakterija u crijevima.

Biolaks sadrži laktulozu i koncentrirani sok kruške, koji također djeluje povoljno na probavu zbog visokog udjela vlakana. Biolaks je siguran za djecu i trudnice te dojilje. Primjenjuje se jednom dnevno, a djeluje već nakon 24 – 48 h.  Blag je i ne uzrokuje grčeve. Siguran je za korištenje tijekom duljeg razdoblja jer ne izaziva ovisnost.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm.

Preporučujemo Vam

U našem poslovanju podržavaju nas

  • Minpo
  • Hamag Bicro
  • Konkurentna_Hrvatska
  • Fondovi
  • European Bank

Biovitalis podržava rad sljedećih organizacija

  • BK Stadium
  • Društvo inovatora
  • BBK Asi
  • HZ