Kako se riješiti virusnih bradavica na stopalu? - BIOVITALIS
Biovitalis
Košarica je prazna.
 x 

Košarica je prazna.
Četvrtak, 10 Siječanj 2019 20:00

Kako se riješiti virusnih bradavica na stopalu?

 

Kako se rijesiti virusnih bradavicaVrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Bradavice na stopalima (verrucae plantares) su zrnate, tvrde izrasline koje se najčešće pojavljuju na petama ili donjem dijelu stopala gdje je najveći pritisak. Zbog pritiska težine tijela bradavice mogu rasti prema unutra što uzrokuje stvaranje debelog tvrdog sloja kože (nalik na žulj). Kao što samo ime kaže, virusne bradavice su uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) koji kroz oštećenu kožu stopala ulazi u naše tijelo te prilikom toga uzrokuje infekciju u vanjskom dijelu kože.

Postoji više od 100-tinjak tipova HPV-a, no tek nekoliko njih uzrokuje bradavice na stopalima. Preostali tipovi HPV-a uzrokuju bradavice na drugim područjima kože ili sluznicama. Sojevi HPV-a koji uzrokuju bradavice na stopalima nisu posebno zarazni. No virus se lako prenosi s osobe na osobu u toplim i vlažnijim sredinama pogodnima za njihov razvoj. Virus se veoma lako prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom na mjestima na kojima je velika cirkulacija ljudi, odnosno hodanjem po površinama po kojima hoda mnogo ljudi (svlačionica, bazen, sauna, javni tuševi, teretana).

Zarazu bradavicama možemo spriječiti izbjegavajući hodanje bosim nogama na vlažnim i napučenim mjestima te nošenjem japanki, natikača ili obuće koje će noge održavati suhima.

Nošenje čarapa koje upijaju znoj također može pripomoći održavanju suhoće stopala. Važno je održavanje osobne higijene i izbjegavanje korištenja zajedničkog ručnika, odjeće i obuće. Na sportskim mjestima preporučljivo je korištenje dezinfekcijskih sredstava u svrhu prebrisavanja sportskih rekvizita i podloga za vježbanje. Dva važna čimbenika koja utječu na pojavu HPV-a su imunološki sustav te stanje kože. Svaka osoba koja dođe u kontakt s virusom neće razviti bradavice na svojoj koži, jer svaki imunološki sustav reagira drugačije na HPV. Suha i upalno promijenjena koža olakšava ulazak HPV-a u kožu.

Virusne bradavice na stopalima nisu ozbiljna zdravstvena bolest te ne zahtijevaju posebnu intervenciju liječnika, no svakako mogu uzrokovati nelagodu te bol prilikom stajanja ili hodanja.

Virusne bradavice uvijek treba liječiti i ne čekati da same od sebe prođu jer vrlo rijetko spontano prolaze. Tretmanom učinkovitim preparatima virusne bradavice mogu u potpunosti nestati.

Proizvod koji utječe na bezbolno, učinkovito i prirodno uklanjanje bradavica na stopalima je Medna Rosa. Aktivni sastojci ove inovativne formulacije, jabučni ocat, ekstrakti cvijeta nevena, kore hrasta i limuna, učinkovito pomažu pri uklanjanju virusnih bradavica i tvrde kože. Pogodna je za djecu i odrasle.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm.

Preporučujemo Vam

U našem poslovanju podržavaju nas

  • Minpo
  • Hamag Bicro
  • Konkurentna_Hrvatska
  • Fondovi
  • European Bank

Biovitalis podržava rad sljedećih organizacija

  • BK Stadium
  • Društvo inovatora
  • BBK Asi
  • HZ