Eterična ulja i prehlada kod djece – Oprez! - BIOVITALIS
Biovitalis
Košarica je prazna.
 x 

Košarica je prazna.
Srijeda, 25 Listopad 2017 08:09

Eterična ulja i prehlada kod djece – Oprez!

eterična ulja i prehlada kod djece

Vrijeme potrebno za čitanje: 1,5 min

Jesensko i zimsko vrijeme period su kada su respiratorne smetnje u djece vrlo česte. Statistika pokazuje da ni odrasli nisu izuzeti. Brojni virusi i bakterije napadaju naš organizam i čekaju trenutak kada će naš imunološki sustav uhvatiti nespreman. Respiratorne su infekcije najčešći uzrok izostanka iz vrtića, škole ili posla u jesenskom i zimskom periodu. Simptomi koji ih obilježavaju se uglavnom svode na smetnje u nosu (pojačano stvaranje sekreta), grlu (crvenilo i bol) i donjim dišnim putovima (suhi ili produktivni kašalj). Ti su simptomi osobito izraženi kod djece.

Inhalacije eteričnim uljima mogu pomoći u ublažavanju simptoma, osobito noću kada oni remete san i onemogućuju kvalitetan odmor koji je u takvim stanjima neizmjerno potreban. Aromaterapija je vrlo stara metoda liječenja i upravo u slučajevima respiratornih smetnji najviše dolazi do izražaja. Mogućnosti primjene aromaterapije su brojne: izravno inhaliranje eteričnih ulja ukapanih u vrelu vodu, korištenje prostornih difuzera, primjena balzama s eteričnim uljima na prsa. Kod djece je izazovno postići suradljivost za direktno inhaliranje vrele vode s eteričnim uljima, pa se kod njih najčešće primjenjuje kombinacija balzama za prsa i difuzera u prostoru.

Postoji desetak eteričnih ulja koja imaju blagotvorno djelovanje kod respiratornih smetnji ali potrebno je biti oprezan u slučaju njihove primjene kod djece.

bogati biljni balzam

Primjerice, eterična ulja eukaliptusa i metvice pokazuju izvanredna svojstva kod začepljenog nosa i kašlja, ali se nikako ne preporučaju kod djece mlađe od 4 godine. Eterična ulja koja u svom sastavu sadrže kamfor, mentol ili pak eukaliptol (1,8-cineol) ne preporučaju se primjenjivati kod djece jer mogu izazvati neželjene komplikacije. A upravo vrlo često korištena eterična ulja (ravensara, mirta, metvica, eukaliptus) sadrže te nedopuštene sastojke i treba ih izbjegavati kod djece.

Eterično ulje bijelog bora (Pinus sylvestris) smatra se sigurnim uljem za primjenu kod djece. Tradicionalno se koristi kod dišnih tegoba jer pročišćuje dišne puteve i uspostavlja ravnotežu.

BIOVITALIS Aromatični balzam za prsa i leđa sadrži 100% organska eterična ulja bijelog bora i prave lavande. Na prirodan način olakšava disanje i umiruje. Ne sadrži mentol, kamfor, eterično ulje eukaliptusa niti vazelin, zbog čega se preporučuje djeci starijoj od 6 mjeseci i odraslima.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm.

Preporučujemo Vam

U našem poslovanju podržavaju nas

  • Minpo
  • Hamag Bicro
  • Konkurentna_Hrvatska
  • Fondovi
  • European Bank

Biovitalis podržava rad sljedećih organizacija

  • BK Stadium
  • Društvo inovatora
  • BBK Asi
  • HZ